Sprintplan

Aegon-dochter Spaarbeleg verkocht het Sprintplan eind jaren '90 en aan het begin van deze eeuw naar schatting honderdduizend keer. Met de belofte dat in 5 jaar een flinke winst kon worden gemaakt, werden consumenten verleid om het product af te sluiten. Wat zij vaak niet wisten, is dat met geleend geld werd belegd. Wat zij al helemaal niet wisten, is dat het product zó was geconstrueerd dat vooral Aegon flinke winsten kon maken. Dit terwijl de meeste klanten hun volledige inleg kwijtraakten.

Sprintplan in het kort
Sprintplan is eigenlijk een lening met een looptijd van 5 jaar. Met geleend geld wordt belegd in obligaties (80%) en opties (20%). Voor de lening moet 8% rente worden betaald, terwijl de obligaties maar 4,5% rendement opleveren. Doel van de obligaties is om na 5 jaar de lening te kunnen terugbetalen. Deze oplossing is echter bijna anderhalf keer zo duur dan simpelweg geen geld te lenen voor aanschaf van obligaties . Er wordt zo maar liefst 5x meer geleend dan nodig. Dit levert Aegon veel extra rente-inkomsten op, terwijl hier voor de klant niets tegenover staat.

Schikking 
ConsumentenClaim en Leaseproces hebben in 2021 een schikking getroffen met Aegon inzake het product Sprintplan. Daarmee hopen partijen een einde te maken aan de onzekerheid voor betrokken klanten. De schikking kwam tot stand na jaren van procederen. De minimale vergoeding voor klanten bedraagt 500 euro. Lees meer