Samen voor een eerlijk pensioen

Zeven belangenbehartigers met een achterban van een half miljoen Nederlanders gaan samenwerken om een vuist te maken tegen het pensioenbeleid van de overheid en de torenhoge kosten van pensioenfondsen. Partijen werken samen onder de naam ‘Samen voor een eerlijk pensioen’ en willen dat wordt gestopt met het verder uithollen van ons pensioenstelsel. De eis is simpel: indexatie kan en moet.

‘Samen voor een eerlijk pensioen’ is een initiatief van ConsumentenClaim, Vereniging Woekerpolis.nl, Stichting Woekerpolisproces, seniorenvereniging KBO-Brabant, Stichting Pensioenbehoud, Nederlandse Bond voor Pensioenbelangen en het Landelijk Actiecomité ‘Red het pensioenstelsel’.

Indexatie

Volgens de belangenbehartigers hebben pensioenfondsen genoeg geld in kas en maken ze jaarlijks voldoende rendement om de pensioenen van werkenden en gepensioneerden te laten meestijgen met de kosten van levensonderhoud. Ook kunnen eerder niet doorgevoerde indexeringen alsnog uitbetaald worden. Fondsen mogen niet indexeren wegens de eisen die de overheid sinds 2007 aan fondsen stelt. Deze eisen bestonden vroeger niet en andere EU landen stellen deze eisen ook niet aan hun fondsen.

“Een pensioendeelnemer met een modaal inkomen heeft hierdoor afhankelijk van zijn / haar leeftijd een financiële schade van tussen de € 38.000 en € 42.000”, aldus een woordvoerder.

Op de website www.samenvooreeneerlijkpensioen.nl kan iedereen zijn of haar pensioenschade berekenen. “De berekening is indicatief, maar laat zien dat de schade enorm is. Wij vinden het belangrijk dat werkenden en gepensioneerden zich daarvan bewust worden.”

Kosten pensioenfondsen

Ook de hoge kosten van de pensioenfondsen zijn de initiatiefnemers een doorn in het oog. Deze kosten bedragen jaarlijks meer dan 8 miljard euro. “Dat komt neer op minstens € 1.000 per persoon per jaar. Je betaalt deze kosten vanaf je eerste werkdag voor de rest van je leven. Op je 75e verjaardag heb je dus zo’n € 50.000 aan beheerkosten betaald voor een níet koopkrachtig pensioen!”

Petitie

De initiatiefnemers zijn een petitie gestart die op de website www.samenvooreeneerlijkpensioen.nl kan worden ondertekend. Deze petitie zal direct na de verkiezingen aan alle politieke partijen en aan de (in)formateurs worden aangeboden. Ook werken partijen aan nieuwe acties voor na de verkiezingen.

18 februari 2021